Educație cu metode sadice „Din fericire, foarte puțin, dar asta numai datorită faptului că influența acestui om asupra educației lui Rudolf a fost scurtă înainte de a fi pusă capăt prin intervenția Elisabetei.

Educație cu metode sadice „Din fericire, foarte puțin, dar asta numai datorită faptului că influența acestui om asupra educației lui Rudolf a fost scurtă înainte de a fi pusă capăt prin intervenția Elisabetei.

Relația cu tatăl său s-a deteriorat din ce în ce mai repede.

Cât de mult l-a influențat educația generalului maior Leopold Graf Gondrecourt?

„Educație folosind metode sadice”

Din fericire, foarte puțin, dar asta doar datorită faptului că influența acestui om asupra educației lui Rudolf a fost scurtă înainte de a fi pusă capăt prin intervenția Elisabetei. Gondrecourt a fost un militar care a avut o educație brutală a micului, oarecum slab prinț moștenitor pentru a fi un ofițer capabil, în spiritul tatălui său, împăratul Franz Joseph. A continuat cu metode sadice, l-a lăsat pe copilul de șase ani să se foreze ore în șir, l-a trezit în mijlocul nopții cu focuri de pistol, l-a torturat cu cure de apă rece și l-a lăsat singur în Lainzer Tiergarten noaptea, nu fără să-i spună dinainte Mistretii de acolo erau răi și răi.Dacă mama sa nu ar fi intervenit, Rudolf ar fi suferit cel puțin daune grave sau el nu ar fi supraviețuit acestei educații.

Cât de important este prințul moștenitor Rudolf pentru istorie? Cum a modelat Austria?

Prințul moștenitor a fost și a rămas o figură istorică importantă pentru istoriografia din Austria, nu în ultimul rând datorită „secretului” lui Mayerling. Întrebarea (nu foarte serioasă) „ce s-ar fi întâmplat dacă?” A fost adesea discutată. Ar fi putut un prinț moștenitor supraviețuitor să salveze monarhia? Ar trebui să ne amintim întotdeauna că Rudolf ar fi avut 58 de ani când a murit împăratul Franz Joseph în 1916. Dacă cineva nu ține cont de aceste întrebări fictive și de evaluările din gazeta a buricului austriac, trebuie să afirmăm că prințul moștenitor Rudolf se afla într-o țară europeană și cu atât mai mult contextul global nu a jucat nici un rol în poveste.

Familiile Habsburg și Habsburg-Lothringen. Aici există politică – cultură – mentalitate *

Prințul moștenitor Rudolf: Există o viață aici *

Femeile din jurul prințului moștenitor Rudolf: de la împărăteasa Elisabeta la Mary Vetsera există *

Ultima dragoste a prințului moștenitor Rudolf – alias „Mayerling” poate fi găsită aici *

Linkuri afiliate / linkuri publicitare: Linkurile marcate cu un asterisc (*) sunt așa-numitele linkuri afiliate. Dacă faceți clic pe un astfel de link afiliat și cumpărați prin acest link, news.at primește un comision de la magazinul online sau furnizorul în cauză. Pentru tine prețul nu se schimbă.

Citiți știrile pentru o lună acum gratuit! * * Testul se încheie automat.

Mai multe despre acest lucru ▶

ȘTIRI DIN REȚEA

Câștigă acum adevărate căști fără fir de la JBL! (E-media.at)

Acces nou (yachtrevue.at)

8 motive pentru care este minunat să fii singur (lustaufsleben.at)

reduslim și tiroidă

Burger de creveți de somon cu maioneză wasabi și castravete cu miere (gusto.at)

În noua tendință: Shock-Down – cât timp poate rezista economia blocajelor? (Trend.at)

Cele mai bune 35 de serii de familie pentru a râde și a se simți bine (tv-media.at)

E-Scooter în Viena: toți furnizorii și prețurile 2020 în comparație (autorevue.at)

Comentarii

Inregistreaza-te

Conecteaza-te cu Facebook

Prințul moștenitor Rudolf, fiul împărătesei Elisabeta și al lui Franz Joseph I, a rămas un personaj istoric important, nu în ultimul rând din cauza „secretului” lui Mayerling.

Mituri și legende au crescut în jurul prințului moștenitor Rudolf. Moartea sa în special și „Secretul Mayerling” asociat sunt încă un subiect de discuție astăzi. Dar ce știi de fapt despre prințul moștenitor? Iată câteva fapte despre Habsburg care ar putea fi noi pentru dvs. Am vorbit cu istoricul austriac Karl Vocelka despre acest lucru.

De asemenea, interesant: Maria Tereza a fost împărăteasă? 18 fapte despre femeia habsburgică

Caracteristici

 • Numele complet: Rudolf Franz Karl Joseph
 • Data nașterii: 21 august 1858
 • Data decesului: 30 ianuarie 1889 († 30)
 • Semn astrologic Leu
 • Locul nașterii: Laxenburg
 • Locul decesului: Mayerling
 • Timp: Timp de fondare
 • Mama: Elisabeta Austriei-Ungariei (Sisi)
 • Tatăl: Franz Joseph I.
 • Soție: Stephanie din Belgia (căsătorită în 1881–1889)
 • Copii: O fiică, Elisabeth Petznek

© Biblioteca Națională Austriacă, Viena / apa Prințul moștenitor Rudolf în uniforma „regimentului său de corpuri”

Cum ne putem imagina personajul prințului moștenitor Rudolf?

Prințul moștenitor a fost cu siguranță o persoană foarte inteligentă, care a fost puternic încurajată de creșterea sa liberală – după ce mama sa a intervenit împotriva regimului militar brutal al tutorelui său inițial. Profesorii cu gânduri liberale (cum ar fi zoologul Alfred Brehm, geologul Ferdinand von Hochstetter, economistul Carl Menger sau istoricul Anton Gindely) l-au modelat pe Rudolf. Interesele sale ornitologice, pentru care a primit o mare recunoaștere – chiar și un doctorat onorific de la Universitatea din Viena – cu siguranță nu ar fi fost așa fără pregătirea sa de către Brehm.

„Și-a căutat norocul atât la femei, cât și la alcool și droguri”

În ciuda inteligenței sale ridicate și a poziției sale privilegiate în stat, cu siguranță nu era o persoană fericită. El a fost considerat foarte sensibil, ceea ce în atmosfera curții și a intrigelor sale constante, sub observație constantă de către societatea judecătorească, a condus cu siguranță la incertitudini constante în persoana sa. Relația sa cu tatăl său a fost tulburată, cei doi au trăit în lumi politice foarte diferite, căsătoria lui a fost orice altceva decât fericită și a căutat această fericire alături de alte femei, precum și de alcool și droguri.

Era un rebel?

Nu a fost un rebel în sens clasic, nu un fiu care și-a răsturnat tatăl printr-o conspirație sau o răscoală și a schimbat condițiile politice și sociale ale statului. Pe de altă parte, el a arătat idei pe care, fără îndoială, le putem numi rebele: se îndoia de linia politicii lui Franz Joseph în diferite puncte. Rudolf a reprezentat interesele politice ale liberalismului, a crezut că puterea viitorului va fi burghezia și a respins societatea de curte, întruchipată în biserică și nobilime – ca și mama sa. A mers atât de departe încât mama și fiul – care, totuși, au avut un contact redus – au considerat chiar idei republicane. Prințul moștenitor și-a publicat multe dintre gânduri sub un nume diferit în memorandum sau în Neue Wiener Tagblatt de la Moritz Szeps. Prietenia cu acestia și cu alți intelectuali evrei nu a fost binevenită de mulți oameni din monarhie într-un moment în care antisemitismul era predominant. Toate acestea, inclusiv gândirea sa supranațională și respingerea unui compromis cu Ungaria, l-au izolat la instanță și au contribuit la deteriorarea sa mentală.

De asemenea, interesant: „Royals” – acestea au fost cazuri reale

Ce se ascunde în spatele mitului Mayerling?

© apa / dpa / Christian Fürst Mayerling este acum o mănăstire în care trăiesc doar câteva femei carmelite (foto din 14 mai 2008).

Multă vreme arhiducele Rudolf a fost redus la moartea sa „misterioasă” în Mayerling în opinia publică și, de asemenea, în istoriografie. Abia în biografia lui Brigitte Hamann, în 1978, a fost oferită pentru prima dată o imagine mai largă a acestui om, care a arătat și multe alte aspecte ale vieții sale. Ce îi fascinează și astăzi pe oameni cu privire la ceea ce s-a întâmplat în noaptea de 29 până la 30 ianuarie 1889 în cabana de vânătoare Mayerling de lângă Viena? Cu siguranță, în primul rând, secretul circumstanțelor morții prințului moștenitor de către curte și Franz Joseph. La început au vorbit despre insuficiență cardiacă, despre un accident de vânătoare pentru a acoperi sinuciderea, lucru oribil pentru catolici. Simplul fapt că un sinucidere a murit cu un păcat grav și nu a putut fi îngropat într-un teren consacrat (inclusiv în cripta Capucinilor) a ridicat o problemă uriașă. În plus, faptul că era ceea ce erai tu numit acum „sinucidere extinsă”, a acționat deoarece Rudolf a împușcat-o pe tânăra sa iubită, baroneasa Mary Vetsera, înainte de a se sinucide. Cadavrul ei a dispărut nu numai din Mayerling, ci și pentru o lungă perioadă de timp din discursul despre evenimentele din Mayerling. Această acoperire a promovat zvonuri și acestea stau la baza unei construcții. Fiecare și-a inventat propria poveste și a crezut că este în posesia adevărului, s-a născut mitul.

Ai menționat moartea; cum a murit exact prințul moștenitor Rudolf?

Secretul menționat mai sus și ascunderea faptelor adevărate din Mayerling au dus la nenumărate teorii despre moartea prințului moștenitor. Unii dintre ei – nu în ultimul rând obișnuiți în familia habsburgică – au negat sinuciderea și au crezut că prințul moștenitor a fost ucis de puteri ostile, francezi, francmasoni sau evrei. Alții chiar au crezut că Rudolf și Mary Vetsera nu au murit deloc, ci au fugit pentru a începe o viață nouă în altă parte. Chiar și împăratul Franz Joseph a fost suspectat că i-a trimis pe ucigași la fiul său.

»Întrebarea„ de ce? ”Este mult mai dificil de răspuns

Toate acestea pot fi respinse, istoricii serioși sunt ferm convinși că Rudolf și-a împușcat mai întâi amanta și apoi pe sine. Întrebarea „De ce?” Este mult mai dificil de răspuns. Sinuciderea are de obicei nu doar un singur motiv, ci un pachet de cauze care duc în cele din urmă la această soluție cea mai radicală. Relația tulburată cu tatăl său, situația lui aparent lipsită de speranță de a câștiga influență în politică, infecția cu o boală cu transmitere sexuală, situația sa de sănătate, care se caracteriza prin alcool și droguri, trebuie să fi lucrat împreună pentru a-și aduce decizia. Încă din 1888 propusese o dublă sinucidere amantului său de atunci Mizzi Caspar și, din moment ce ea a refuzat, a încercat să-și realizeze ideile cu Mary Vetsera. Au existat alte zvonuri care circulau în diferite cercuri ale monarhiei, care uneori reapar astăzi, mai ales povestea că Mary Vetsera l-a emasculat și că a ucis-o pe ea înainte de a pune mâna pe sine. Desigur, la fel ca în majoritatea speculațiilor, nu există dovezi.

© apa / dpa / Christian Fürst În prezent, doar câteva camere ale cabanei de vânătoare din Mayerling, care a fost transformată în mănăstire de împăratul Franz Josef, pot fi vizitate. Prințul moștenitor Rudolf s-a împușcat într-o cameră similară în noaptea de 30 ianuarie 1889, după ce și-a ucis tânărul iubit cu câteva ore mai devreme.

Să rămânem alături de femei. Se spune că prințul moștenitor are o aventură cu o tânără evreică, care este adevărul acestor zvonuri?

Istoria curții este, de asemenea, o poveste de zvonuri și intrigi. Nu există documente scrise pentru multe dintre zvonuri și istoricul este obligat să tacă. Afacerea Rudolf din Praga este oarecum mai bine documentată, chiar dacă majoritatea informațiilor sunt doar indirecte.

Când Rudolf a plecat la Praga în 1878 pentru a-și face serviciul militar acolo, se spune că ar fi avut o relație cu o tânără evreică (al cărei nume nu este niciodată menționat). Știm despre asta prin intermediul a două femei care au avut o relație strânsă cu Rudolf. Fiica editorului de ziare Moritz Szeps, cu care prințul moștenitor era prieten, Berta Zuckerkandl, a relatat despre această relație, iar nepoata lui Rudolf Stephanie Windisch-Graetz (1909-2005) a numit-o pe această femeie „singura lui iubire” într-un interviu la o vârstă târzie. Există, de asemenea, o referință la această femeie în dosarele președintelui poliției din Viena, Franz von Krauss, despre care se spune că l-a însoțit pe Rudolf la Bruxelles, unde ar fi trebuit să-și întâlnească viitoarea soție. Se spune că a murit după ce a fost exilată din monarhia habsburgică.

Nunta cu Stephanie a Belgiei a fost planificată de împărat, puteți spune ceva despre această căsătorie?

Așa cum se obișnuiește în dinastii, a fost organizată nunta dintre tânăra prințesă Stephanie a Belgiei și prințul moștenitor Rudolf, prin care denumirea candidatului a jucat un rol special, deoarece doar o mireasă catolică a fost luată în considerare pentru viitorul împărat. Stephanie nu era o frumusețe și părea un pic familiară, nu era foarte amuzantă sau fermecătoare, dar Rudolf s-a căsătorit cu ea din motive dinastice. Când cei doi s-au căsătorit în 1881, Stephanie avea doar 16 ani, doar doi ani mai târziu a născut o fiică – Elisabeth, numită ulterior Erzsi, a cărei soartă ulterioară avea să fie foarte neobișnuită: locuia cu un lider social-democrat și Schutzbund, cu care s-a căsătorit în cele din urmă. și este adesea numită arhiducesă roșie.

© apa / Atelier Adele / Österr.Nationalbib / GI Prințul moștenitor Rudolf (stânga) în uniformă navală în jurul anului 1877/78 cu Rustimo (dreapta), al cărui naș era prințul moștenitor.

Faptul că acest copil nu era un fiu a dezamăgit familiile, ceea ce a fost agravat de faptul că nu s-au mai născut copii. Pe lângă stilul de viață nesigur al prințului moștenitor, o infecție cu sifilis a fost, de asemenea, decisivă, deoarece a transmis această boală soției sale, care a devenit sterilă ca urmare. Căsătoria s-a dovedit a fi din ce în ce mai nefericită, problemele personale și problemele ideologice jucând un rol, deoarece Rudolf era foarte liberal, iar soția sa era extrem de conservatoare. În timp ce moștenitorul tronului era încă în viață, Stephanie a avut o aventură secretă cu contele polonez Artur Potocki și, după moartea soțului ei, s-a căsătorit cu – inegal – contele maghiar și prințul Elemér Edmund Lónyay.

Cine a fost Mizzi Caspar și ce rol a jucat ea în viața lui?

Mizzi Caspar a fost o prostituată din clasa superioară care a avut o relație cu Rudolf, care a avut relații cu multe femei, care a durat mult până la sinuciderea sa. Cu doi ani înainte de moartea sa, el i-a cumpărat o casă mare pe Heumühlgasse din districtul 4 din Viena și i-a oferit daruri bogate de bijuterii și bani. Când i-a sugerat lui Mizzi Caspar un sinucidere comună, acesta din urmă nu numai că a refuzat, dar a raportat-o ​​și poliției, care însă nu a răspuns. Tânăra baronă Mary Vetsera și-a luat locul în planul de sinucidere. Mizzi Caspar a moștenit suma somptuoasă de 60.000 de guldeni de la Rudolf și, prin urmare, a rămas tăcută despre tot ceea ce știa ea ca o confidentă a prințului moștenitor.

Cum a fost relația dintre prințul moștenitor Rudolf și mama sa, împărăteasa Elisabeta?

© apa / G. HORVATH / SCHLOSS SCHOENBRUNN GES.M.B.H. CULTURAL ȘI OPERAT O fotografie istorică a împărătesei Elisabeta „Sisi” în somptuoasa ei rochie maghiară. „Rudolf a avut puțin contact cu mama sa”

Una peste alta, Rudolf a avut puțin contact cu mama sa. După cum se obișnuiește în dinastia Habsburg-Lorena, Rudolf a fost mai mult cu Aja (educatorul) său în copilărie decât cu părinții săi.